VIA SANCTI MICHELIS – 2025 – ETAPE 5 -DAG 2

Start byRotondo til Manfredonia og retur
Dato19. februar 2025
Vejr+ 4 C – +14C overskyet/sol
Højdemeter opn/n
Højdemeter nedn/n
Sværhedsgradn/n
Afstand tilbagelagt i dag0 km
Afstand tilbagelagt i alt0 km

Dagen forløb hverken som planlagt eller forventer. Da jeg i går aftes bad receptionisten om at være behjælpelig med at kontakte taxaen for at køre mig til Monte Saint’Angelo for at jeg kunne vandre retur, gjorde hun mig opmærksom på, at det nok ikke var den bedste måde at komme retur ved at vandre. Hun fortalte at provinsen er voldsomt udfordret med vilde hunde uden for byerne, hvorfor det ikke tilrådes at cykle og vandre alene, og det anbefales at være mindst 2 eller flere, i de ikke befolkede områder. Jeg takkede pænt for informationen og bad hende om ikke at kontakte chaufføren. For nogle år tilbage vandrede jeg I Georgien fra Tiblisi til den russisk grænse hvor jeg den sidste vandredag gav op fordi jeg der også blev forfulgt af vilde hunde. Så jeg bakkede ud af at vandre idag. Ærgerligt men hellere det end blive angrebet af hunde som man ikke engang ved om de er vaccineret mod rabies. Jeg er det nemlig ikke. I stedet kørte jeg til den nærmeste kystby ud til Adriaterhavet – Manfredonia – en by på ca. 60.000 indbyggere. Meget ærligt er det ikke den store oplevelse at gå rundt i byen. Småkedelig, støvet og lidt nedslidt med få interessant ting at opleve. En lukket borg ned til en trist strandpromenade, en stor imposant kirke på en stor trist plads og en meget moderne kirke, det lå op til et nyt etagebyggeri halvfærdige og standset byggeri. Eneste lyspunkt var et hyper moderne konditori på hvad der var gågaden, hvor jeg købte en cappuccino og en fyldt croissant med appelsinmarmelade til en pris derefter. Jeg fik ikke taget foto konditoriet for jeg var i chok over prisen. Køreturen de 30 km til Manfredonia er en oplevelse, dels er vejen ret befærdet og dels køres der fra kote 700 m til næsten 0 m gennem 7 skarpe hårnålesving med en fantastisk udsigt når der køres ned. Fra bjergplateauet til marsklandet. Desværre er der ikke vigeplads på strækningen til at man kan stå ud og tage fotos. At køre op foregår i sneglefart på grund af busser og lastvogne. Men jeg prøver i morgen at tage fotos, når jeg skal retur mod Bari af den samme vej ned. Sidst på dagen tog jeg mig sammen til at gå fra hotellet til den historiske bydel. Der er 3 km imellem. Her fik jeg besøgt den kirke som Padre Pio var tilknyttet som præst. Ligeledes besøgte jeg en moderne kirke. Jeg er fascineret af de moderne katolske kirkes arkitektur, form, indretning og deres religiøse udsmykning. Den katolske kirke er bestent ikke på det område konservativ, jeg er vil næsten at sige modernistisk. Men bedøm selv dagens to kirker. I morgen kører jeg omkring kystbyen Trani og besøger katedralen inden jeg tjekker ind på det bookede hotel i den nordlige forstad til Bari.

VIA SCANTI MICHAELIS – 2025 – ETAPE 5 – MONTE SAINT’ANGELO

Start byMonte Sant‘ Angelo
Dato19. februar 2025
Vejr+ 4 C – +12 C overskyet/sol
Højdemeter opn/n
Højdemeter nedn/n
Sværhedsgradn/n
Afstand tilbagelagt i dag0 km
Afstand tilbagelagt i alt0 km

Grotten er kendt fra overleveringer tilbage fra 490-493, hvor Ærkeenglen Michael flere gange viste sig for Biskoppen Sipontum, hvor ærkeenglen bad Biskoppen om at gøre grotten til en helligdom til forkyndelse af kristendommen, da regionen dengang var hedensk. En anden overlevering er at Ærkeenglen viste sig på toppen af bjerget med et flammende sværd i forbindelse med en hedensk hærs invasion af byen og skræmte den hedenske hær på tilbagetog.

Med baggrund i de hændelser blev der opført en basilika på anvisning fra Pave Gelasius til ære for Ærkeenglen Michael. Den nuværende basilika er opført i 1300tallet og er beliggende over den grotte hvor Ærkeenglen viste sig for biskoppen.

Der er en yderligere legende, hvor Ærkeenglen Michael påkaldes af en bonde for at hjælpe ham med at få en genstridig tyr ind i grotten, som bruges som stal til husdyr. Ærkeenglen genne tyren i med sit sværd.

En særlig og besynderlig opdagelse er, at grottens beliggenhed er, at den og klostrene ved Susa Dalen i Pimonte og Saint Michele i Normandiet har indbyrdes nøjagtig den sammen afstand.

Grotten ligger dybt under basilikaen og man kommer ned til den store højloftede grotte ad en lang trappe. I et hulerum i grotten er opsat et alter, vor der bag dette er et stort sølvskrin med en hellig figur af Sankt Michael med sit svær, hvor ærkeenglen træder på Satan. Det mest kendte hellige motiv af ærkeenglen.

I grotten er andre altre og hellige figurer, herunder den ældste kendte hellige figur at ærkeenglen. Der er endvidere rester af kalkmalerier på grottens vægge.

Fra 500 tallet har grotten været et vigtigt pilgrimsmål og selv i dag er det besøgt og der valfartes af pilgrimme fra hele verden dertil.