CONISH CELTIC WAY – 2024 – SAMMENFATNING

Da jeg blev klar over denne pilgrimsrute, havde jeg ingen anelse om, hvad jeg skulle komme ud for på denne vandring. At den på alle måder var fantastisk på flere måder overraskede ved at være i en utrolig flot natur, at der var mange højdemeter over korte afstande og flere efter hinanden, på vandrestier langs og nær kystlinjen, over et af de højeste punkter i Cornwall, til vandring på stranden ved lavvande, gennem gamle industrielle mineområder, besøg i mere end en snes åbne keltiske kirker, vandrede forbi flere keltiske kors, forbi lanterne kors, over sandstrande, på trapper op og ned ved kløfter for at komme forbi, igennem små hyggelige kyst- og fiskerbyer, forbi monoliter alt sammen igennem et grønt og frodigt landskab. De næsten 200 km er en odyseé igennem de første århundrede fra England blev kristnet omkring år 400. Mødet med de mange åbne sognekirker åbenbarede en indsigt i kirkelivet i det sydlige Cornwall før og nu. Kirkerne benyttes i sognets aktiviteter bl.a. i forbindelse med Blomsterfestival, udstilling af tæpper i pathwork og udsmykket med sejl i forbindelse med regatta.

Pilgrimsvejen er ikke afmærket, men den findes på The Britsh Pilgrimage Trust og kan uploades på GuruMaps og ruten bringer pilgrimmen fra søtkysten tværs over Cornwall og langs vestkysten, hvor jeg stoppede min pilgrimsvandring i stationsbyen Hayle, Pilgrimsruten er et miks af alt fra mark-, skov- og kyststier til lokale asfaltveje, dog de sidste med et lille antal kilometer. Dagligt med flere højdemeter, hvor de falder over korte afstande og derfor er anstrengende at vandre.

Kvalitet af pilgrimsvejen er god, forstået sådan at passagerne fra toppen af kløfterne til bunden ved standstrandene og til toppen på den anden side er anstrengende, da de højeste af dem foregår ved at vandre ned og op ad trappetrin. det er ret krævenden.

Cornich Celtic Way er ikke den første pilgrimsrute en begynder skal kaste sig ud i at vandre. Dels er den uden afmærkning og dels er det nødvendigt at planlægge vandringen med hensyn til overnatnings muligheder. Det er muligt at overnatte ved kirker, men det kræver henvendelse fra mindst 2 døgn til optil 14 dage før opholdet. Der er overnatningsmuligheder i bl.a. hoteller, B&B, YHA’s, men det er med varierende afstand og der skal tænkes over dagsvandringerne længde mellem overnatningsstederne.

Cornish Celtic Way er en vandring i de keltiske helgenes fodspor, da det er en pilgrimsvandring mellem kirker og tidlige hellige steder. derfor ligger kirkerne som perler på en snor. Nogle vandringsdage med besøg i flere kirker og andre med færre, men altid med åbne kirker og der er mulighed for at få stempel i pilgrimspasset.

Vejret i Cornwall er omskifteligt fordi det ligger mellem 2 have. Ofte er der regn på et eller andet tidspunkt på dagen. Sommetider den halve eller hele dag, så man skal søge for at have beklædning med til både tørvejr og regnvejr.

Lad det være sagt, det er en fantastisk oplevelse at vandre Cornich Celtic Way – prøv det selv og se om jeg ikke har ret.