VIA SANCTI MICHAELIS – 2024 – ETAPE 3 – MONT SAINT-MICHEL

Start byMont Saint-Michel – Mont Saint-Michel
Dato17. juli 2024
Vejr+18 C – +30 C sol/sol
Højdemeter opn/n
Højdemeter nedn/n
Sværhedsgradn/n
Afstand tilbagelagt i dag0 km
Afstand tilbagelagt i alt12 km

Efter at have gået og skubbet mig igennem de mange turister lykkedes det at komme op ad de mange trappetrin til indgangen til klosterområdet. Jeg have online købt adgang kl. 13:00. Og sådan blev det, så jeg måtte pænt vente da jeg var 10 min. før adgangstidspunktet. Fransk skik – punktlighed. Køen for de turister der ikke havde forud købt adgang var uoverkommelig lang. Igennem sikkerhedskontrollen, som i lufthavnen, kunne jeg så begynde min rundtur sammen med de øvrige flere hundrede besøgende. Det blev et næste 2 timer langt besøg. Kloster og kirke og de øvrige mange rum og kapeller i flere etager blev besøgt. Sankt Michael finder man som en beskeden religiøs figur i kirken. Derimod er ærkeenglen guldbelagt statue på spidsen af kirkens høje slanke tårn, mere end 150 m over havet. Klosteret blev påbegyndt opført omkring år 700 og er selvfølgelig gennem tiderne om- og tilbygget og befæstet. Når man tænker på at der i miles omkrans ikke findes andet end marsk og agerland, har det været noget af en byggeopgave at få leveret granitsten, tømmer, kalk og andre byggematerialer for, fra starten og over de næste århundreder, at få opført dette mytiske og glorværdige religiøse bygningsværk og holdt det vedlige. Klosteret er oprindelig et benediktinerkloster og i dag er det underlagt klosterbroderskaber i Jerusalem. Kloster og kirke er opført i gotiskstil. Kloster og kirke har ca. 3 mio. besøgende om året. Sluttelig besøgte jeg kirken indviet til Skt. Peter der ligger ud til gyden og dens lille kirkegårde inden jeg vente retur gennem mylderet af turister for at tjekke ind på mit overnatningssted.

VIA SANCTI MICHAELIS – 2024 – ETAPE 3 – DAG 1

Start byPontorson – Mont Saint-Michel
Dato17. juli 2024
Vejr+18 C – +30 C sol/sol
Højdemeter opovervejende flad
Højdemeter nedovervejende flad
SværhedsgradLet
Afstand tilbagelagt i dag12 km
Afstand tilbagelagt i alt12 km

Ovenlysvinduet i mit værelse var vådt af regn da jeg vågnede i morges. Da jeg vandrede ud kl. 8.30 efter morgenmad var det lunt og let overskyet. Pilgrimsruten går igennem byen og runder kirken og kirkepladsen. Gaderne op til kirkepladsen og pladen var der stillet boder op til den lokale markedsdag. Alt fra strømper til store krabber var i udbud til det tidlige købelysten publikum. I går da gik forbi kirken var det efter lukketid, men her til morgen var den åben og derfor kunne besøges. En meget mørk kirke, der ikke gjorde det store væsen ud af sig. Jeg tænkte 2 lys som ritual ved starten på denne pilgrimsvandring. Det krævede ikke den store navigation at finde ned til floden – Le Couesnon – og den skal bare følges hele vejen ud til Mont Saint-Michel I vadehavet. Stien er en kombination af cykel-og gangsti vekslende mellem fast grus og asfalt og går gennem marskområdet, der er overvejende fladt og uden træer. På en lille bakke står en gammel renoveret vindmølle. Efter omkring halvvejen ser man Mont Saint-Michel tårne sig op i horisonten. Jo nærmere man vandre imod, jo mere imponeret bliver man af dens størrelse og højde. Pilgrimme fra Irland og England sejlede i middelalderen til Normandiet og vandrede langs kysten og brugte Mont Saint-Michel som vejviser på vej til enten Santiago i Spanien eller Rom. Begge på omkring 2.000 km og så i ufredstider. Som pilgrim er det jo noget mere sikkert at vandre i dag, men trods det, lader den franske stat åbenbart ikke bare at lade stå til, da jeg mødte både gendarmeri og militær ikke kun på stien, men også senere i gyderne og ved indgangen til klosteret. Jo længere jeg kom frem på vandringen, jo flere mennesker var på vej ud til seværdigheder, som dagsturister. Både gående, cyklende eller transporteret i shottle-busserne, der køre i en evig strøm mellem fastlandet over broen til øen. Det virkede som en hel folkevandring af voksne med barnevogne og børn i alle aldre eller med hunde i alle størrelser. Og så i den varme. Og helt kaos blev, da man skulle igennem ringmurens lille hul af en indgang og ind over vindebroen og op gennem den stejle gyde med restauranter, cafeer, souvenirbutikker, udsigt pladser, der leder op til klostret og klosterkirken øverst på øen. Det var et kaotisk menneskehav, der gik i hver sin retning eller stod stille for at købe is, slik eller noget at spise til familien. Det i nok nu sidder og venter på er vel “kan han ikke skrive noget om det kloster og den kirke, der er så vigtig at rejse til”?

Jo, men det bliver i et særligt opslag.

Jeg overnatter Hotel Les Terrasses Poulard er ligger ved den første gyde inde på øen og lige neden for klosterområdet. For overnatning inkl. morgenmad betalte jeg € 285.