Når man vil på pilgrimsvandring, har man mulighed for at overnatte på herberge (albergue = Spanien) (ostello = Italien) (gite = Frankrig), hvor man på billig vis kan overnat te - få en køjeseng i fælle, adgang til fælles toilet og bad og adgang til køkken eller et måltid (aften og/eller morgen).
Det kræver at man kan dokumentere at man er pilgrim og ikke turist.
Den dokumentation kan man få ved at erhverve sig et pilgrimspas, der er autoriseret af en
pilgrimsorganisation.
I pilgrimspasset får man typisk et stempel på sit overnatningssted og kan få det i mange kirker og andre religiøse steder, hoteller, cafeer, forretninger etc.
Typisk beder du om et stempel på dit overnats sted og ved besøg i kirker og kultursteder, der så dokumenterer, at du har vandret mellem de steder du har fået stempel.
Særligt i Spanien er det nødvendigt med 2 stempler pr. dag på de sidste 100 km til Santiago. Mere om det senere.
Hvordan får jeg et pilgrimspas?
Det kan du erhverve gennem en pilgrimsorganisation - i Danmark - Foreningen af Danske Santiagopilgrimme. Du betaler et beskedent beløb for det og porto for at få det sendt frem til dig.
Skal du på pilgrimsvandring i Italien, er der flere pilgrimsorganisationer der levere pil grimspas.
Som pilgrim kan du overnatte på disse herberger til en rimelig pris. Hvis du ikke er pilgrim kan du ikke overnatte på herberget.
Både i Spanien, Frankrig og Italien er forskellige herberger - kommunale/kirkelige og private.
De kommunale og de, som hører til kirkelige organisationer, kirker og klostre, har ofte en betaling for overnatningen som er fra donation til 10-15€, afhængig af kvalitet og ydelser.
Donation er defineret som ikke gratis men efter evne, typisk, hvad det ville have kostet at overnatte på et kommunalt herberg.
De private herberger har ofte flere valgmulighed er i overnatningskvalitet. Du kan få dit eget værelse (enkelt værelse) ofte med fælles toilet/bad, eller et værelse med 2- 4 senge for en familie eller venner.
For at være pilgrim, skal du ikke overnatte på et herberg, men du får nok den mest autentiske oplevelse af din pilgrimsvandring ved at være sammen med andre pilgrimme, der har det samme mål som du.
Du kan også overnatte på hoteller, barer, der har nogle få værelser, B&B steder, ferielejligheder, værelser via AirB&B. Her beder du også bare om et stempel eller en påtegning i dit pilgrimspas. Værterne er bestemt villige til det, men ikke altid opmærksom på det. Så bare spørg.
Selvom du har pilgrimspas - skal du have dit almindelige rejsepas med. I udlandet er det ofte et krav du kan dokumenterer din identitet. Husk at få det retur seneste inden du vandre ud fra dit overnatningssted.
Når du er kommet frem til dit pilgrimsmål, har du ofte mulighed for at bede om en dokumentation for din pilgrimsvandring fra dit startpunkt til pilgrimsmålet. For at opnå dokumentationen, skal du ofte kunne fremvise dit pilgrimspas, der kan dokumentere at du er kommet frem ved vandring (evt. cykle/hest) og at du har vandret med udgangspunkt i et religiøst ønske.
I Spanien kan du i Santiago modtage et såkaldt Compostela, der på latin dokumenterer at du har vandret mindst de sidste 100 km før Santiago. Du kan også bede/ købe et bevis på hvor mange kilometer du har vandret og på hvilke pilgrimsvej.
Du skal du have mindst 2 stempler i dit pil grimspas de sidste 100 km uanset hvor langt du har vandret, hvor du kun kan nøjes med 1 pr. dag.
Compostela kan du bede om på Pilgrimskontoret i Santiago. Du bør lægge en donation for det.
Compostela kan som nævnt være med bag- grund i en religiøs vandring, men du kan også få et Compostela, hvis du blot ønsker det, det ser lidt anderledes ud.
Eller du kan helt lade være med at få en dokumentation på din vandring. Det er op til dig.
På den anden side, så bed om at udstedt en dokumentation. Du kan jo altid lægge den i skuffen eller på hylden.
Hvordan er det ved pilgrimsvandring i Frankrig og Italien. det er såmen ikke så meget forskellig fra Spanien.
Ved de store udgangspunkter i Frankrig for pilgrimsvandring Le Puy, Arlés og Vezelay, kan du få pilgrimspas i enten den lokale katedral eller på turistbureau eller et herberg. Og samtidig få dit første stempel.
I Frankrig er der ikke nogen kirkelig organisation der udsteder et dokument på din pilgrimsvandring, da pilgrimsvandringen har slutmål i Santiago.
I Italien kan du kontakte den italienske pilgrimsorganisation knyttet til det pilgrimsmål du vil vandre til og få tilsendt et pilgrimspas. Det kan være pilgrimsvandring til Rom eller til Assisi. Begge pilgrimsmål udsteder Testimonium.
For at få udstedt et Testimonium i Rom skal du have vandret de sidste 110 km før Rom. I Assisi skal du have vandret mindst fra La Verna, der var Franz af Assisi mest benyttede opholds kloster.
I Rom få du udstedt Testimonium i Vaticankontoret, der er beliggende i Vaticanet til venstre for Peters Kirken, hvor du vandre op i kolonnaden til Schweizergade vagten. Her beder du om at få udstedt et Testimonium. De anviser dig vejen til Vaticankontoret.
I Assisi er det på Pilgrimskontoret i Klosterkirken. Den ligger lige frem for indgangen til kirken. Bed vagten om adgang til kontoret.
Ud fra min erfaring på de mange pilgrimsvandringer jeg har været på, har jeg fundet tøj og andet udstyr, som passer til den måde jeg vandre på.
Jeg overnatter på hoteller, B&B, små pensioner etc., men ikke gerne på herberger (albergue/ostello/gité) Det har jeg gjort mange gange, men med min alder er det slut.
Derfor er min rygsæks indhold tilpasset til den type overnatning.
RYGSÆK
Jeg købt mig en let, ikke for stor rygsæk og har sørget for, at den er passet til så den sidder godt på ryggen og vægten tages på hoften. Min rygsæk er i et meget let materiale, der er delvis regntæt og åndbar. Jeg har et regncover til rygsækken.
Husk at pakke de tunge ting nederst i rygsækken og de letteste og dem, som man kan forvente at bruge på en dagsvandring, øverst.
Min rygsæk med indhold vejer ca. 8 kg uden vand og proviant (rundstykke, fast ost og evt. tomat eller dåsetun)
Dermed kommer min rygsæk op på ca. 10 kg.
TØJ
Jeg vandre helst i en 150g/m2 langærmet t-shirt i merinould. Den har fordele ved at ærmerne kan trækkes op, den er varm, når det er koldt og kold når det er varmt, har solfilter, er nem at vaske og tørrer hurtig. Jeg har en kort ærmet tshirt i samme materiale i rygsækken, som jeg bruger som nattrøje eller som en ekstra trøje.
Underbukser enten i silke - sikre mod gnavskader i skridtet - eller i merinould. Gerne i shortslængde. Har en ekstra underbuks i rygsækken. De er nemme at vaske og tørre meget hurtigt.
Vandrebukser i 65% polyester, 35% bomuld, der er lette og er med zipoff, så de kan blive shorts. Et ekstra par i rygsækken. De er nemme at vaske og tørre hurtigt.
Vandresokker i ren uld med en god pasform og rigtig størrelse. Har et ekstra par sokker i rygsækken og har endvidere et par tynde sokker ligeledes i rygsækken.
Som overtøj har jeg en fleecejakke, der er let og nem at pakke ned i rygsækken,
Regnjakke med hætte (kort) i Gortex materiale, der giver både tæthed men også åndbarhed. Den er let og kræver kun lidt vedligeholdelse
Regnfrakke med hætte (lang) i almindelig materiale, hvor der i ryggen er plads til at have en rygsæk indenunder.
Ved vandring i enten koldere måneder bytter jeg mine t-shits på 150g/m2 til lidt tykkere på 200g/m2.
Lette vandrebukser skiftes også ud med en lidt tykkere kvalitet.
FODTØJ
Fodtøj er en hel verden for sig.
Jeg har fundet ud af, at de vandresko jeg altid anvender ved mine pilgrimsvandringer og befinder mig bedst i, er Salomon XA Pro 3D Trail Running med Gortex, der er 2 numre større end sko jeg nor malt bruger.
Som "hjemmesko" bruger jeg et par lette badesandaler. de kan anvendes ved bad og som "fritidssko", når vandrefodtøjet skal luftes eller tørres.
TING OG SAGER
Toilettaske, der er til at hænge op og med et lille spejl. Plads til vaske/badesæbe, barbergrej, tand børste og tandpasta, negle/fodfil, neglesaks, tandstikker, plaster.
Lille plastpose med fodcreme, solcreme, bodycreme. Evt. medicin.
Vaskesnor og små træklemmer - gerne elastisk.
Mobiltelefon med oplader. Lille lommelygte. GPS
og batterier.
Førstehjælpskit. Kørekort. EU sygesikringskort. Betalingskort. Rejsepas evt. visum.
Notesbog og pen. Kontanter.
Bestik og multikniv. Vandrestav(e)
Et godt regncover, der dækker rygsækken helt er nødvendigt, for at indholdet i rygsækken ik ke bliver fugtigt i regnvejr.
Silkesovepose er nyttig i de varme måneder, når der ønskes at overnatte på herberger. Kan også bruges som underlagt, hvis madrassen ikke er så lækker. Kan også bruges til at lægge et tæppe inden i. Husk at bruge den samme side hver gang.
Hurtigtørrende håndklæde, er godt at have med når man skal i bad eller blot vaskes. Kan også bruge som underlag til en hovedpude i køjesengen.
Sovepose til de kølige måneder eller når der vandres i høje omgivelser, giver en god natte søvn. Soveposer fås i mange kvaliteter og til forskellige temperaturer.
En bredskygget vandrehat, der også kan tåle regnvand er nyttig både i sol og regn.
Lette indendørssko/tøfler er nyttige i forbindelse med indendørsaktiviteter og når man skal i bad eller bruge bad/toilet.
En buff er også rar at have med sig, både når det er koldt, men også når det er meget varmt. Så kan den trækkes op om hovedet, så man ikke får solstik.
Jeg har normalt 2 vandrestave af kulfiber med og bruger normalt den ene. Er god at have når der skal vandres stejlt op og ned, især på ujævnt sti eller med sten. Kan også bruges til at holde hunde og andre dyr væk.
Advarselsfløjte hænger på min rygsæk. 3 lange og 3 korte fløjt er anmodning om hjælp.
Tryghedsalarm kan også tages med og virker tryghedsskabende.
Et let spisebestik og en multikniv er også rart at have ved hånden, når man skal have lidt at spise ude på pilgrimsvejen.