Pilgrimsrunda - er en pilgrimsfærd enten på cykel eller i bil rundt om Tåkern på 95 km med besøg i 12 kirker. Efter eftermiddagsmessen kører jeg ud af Vadstena. Den første kirke er naturligvis Klosterkirken i Vandstena. Den næste ligger mod nordøst ved Orlunda. Orlunda kirke er fra 1890 og har arkitektur, som en katedral. Den afløste en tidligere kirke fra 1200 tallet.
I Skänninge blev der 1200 tallet bygget en meget stor kirke helt i tegl, som var meget usædvanligt for middelalderen. Den ligger ud til stadens torv. Kirken er indviet til Jomfru Maria. Den har mange fine kunstværker fra bl. a. baroktiden.
Herefter kæres mod syd til Bjälbo. Kirken er fra 1200 tallet og har Östergötlands højeste tårn på 38 m. Tårnet var i ufredstid i brug som tilflugtssted for egnes beboere.
Videre mod syd ligger landsbyen Appuna, hvor den hvide kirke opført i kalksandsten ligger. Ved kirken er en runesten. Den næste kirke i rækken er Kumla kirke, som er den mindste i Linköping stift. Den er bygget i 1100 tallet med fritliggende klokketårn i træ. Nu er vi igennem halvdelen af kirkerne og den 7. af dem hedder Svanhals og ligger tæt ud til Tåkern og er speciel ved, at over korset på kirkens tårn, er en svane. Kirken er fra 1700 tallet. Ved Rök er en stor turistattraktion - Rök Stenen - en af Sveriges mest kendte runesten og den står næsten op til kirkemuren. Kirken er hvid og opført i 1842-1845. Herefter kører jeg til den sydligst beliggende kirke i Heda. Den er en af Sveriges mange middelalder kirker. Kirken har en noget usædvanlig arkitektur.
De sidste 3 kirker har I stiftet bekendtskab med, da det er dem jeg bl.a. vandrede til, nemlig Rogslösa, Örberga og Nässja. Nu kører jeg mod nord og den første er Rogslösa, kirken med det høje tårn og med den kendte Roglösadörren, der er indgangsportal til kirken. Videre mod Vadstena ligger Örberga kirke. På kirkegården er begravet et barn "Dag". En lille dreng der fødes og døde samme dag. Den sidste kirke jeg besøger på Pilgrimsrunda er Nässja, denne lidt mærkeligt udseende kirke, der set fra øst ligner en slags sagnfigur. Kirken har trætag og afvalmet gavle, hvilket er meget usædvanligt. På min pilgrimsfærd var kun kirken i Skänninge åben, men i højsæsonnen er de åbne og derfor kan beses indvendig. Jeg har booket overnatning for 2 nætter på - Hotel Slotsgården - det samme hotel, som for et par dage siden. For overnatningerne betaler jeg SEK 2.190 inkl. morgenmad.
Efter en god nats søvn i Mariagården, der er en del af Vadstena Kloster, går jeg til morgensamling og messe i Klosterkirken kl. 8.00. Da Mariaordenen er katolsk, er det en katolsk messe med nadver, der holdes om morgenen. Desværre er nonnerne ikke tilstede på grund af coronasituationen, men holder deres egen messe i klosterets kapel. Messen overværes vel af mindre end 25 kirkegængere denne morgen. Jeg deltager i nadveren. Efter messen bydes på morgenmad i Pilgrimscentrum. Morgenmaden består af god gammeldags grød, groft brød med ost/marmelade the/kaffe. Efter morgenmaden er der bibelsammenkomst. Dagens leder af bibelsamlingen læser nogle vers op fra biblen og der så op til deltagerne at fortolke skriftstederne en efter en uden at den enkeltes fortolkning efterfølgende diskuteres. Det er ret interessant at deltage i og giver noget at reflektere over. Kl. 12.00 er en kort messe i klosterkirken. Den indledes med en kyrie af kirkens store orgel. Det er en fantastisk lyd kirkerummet fyldes med, så det giver gåsehud at høre. Messen har udspring i Taizé Fællesskabets liturgi, hvor sang indgår som en del af messen. Messen er ikke særlig lang og liturgien er tekst læsning med salmesang ind i mellem. Efter messen er der udgangsspil fra orglet og denne gang har jeg mulighed for at gå ned til det store alter i kirken og derfra høre orglet spille. Det er en imponerende lyd og en fantastisk smuk oplevelse at høre orglet på distance. Efter messen er der middagsmad. Der indledes med en bordbøn og meget lakonisk serveres der pizza. Frem til messen kl. 15.00 i klosterkirken er der egen tid, som jeg benytter til et hyggeligt samvær med pilgrimscentrums personale og en tilkommen kvindelig pilgrim, der har vandret fra Jønkøping til Vadstena godt 100 km. det er et hyggeligt samvær. Messen kl. 15.00 er en kort katolsk messe og der deltager vel igen omkring 25 kirkegængere. Efter messen er min pilgrimshvile slut, men kan blive i Pilgrimscentrum til det lukkes kl. 16.00. Imidlertid er jeg bevet forsynet med oplysninger om, at der er en yderligere mulighed for pilgrimsvandring/færd i Vadstenas lokalområde - Pilgrimsrunda - der omfatter et besøg til 12 kirker, der ligger omkring Tåkern - indlandsøen øst for Vättern. Så jeg vælger at afslutte dagen med at køre Pilgrimsrunda. På vejen tilbage til Vadstena køber jeg aftensmad, som jeg spise på værelset jeg har booket.
Jeg har igen booket overnatning denne gang for 2 nætter på - Hotel Slottsgården - det samme hotel, som for et par dage siden. For overnatningerne betaler jeg SEK 2.190 inkl. morgenmad.